Wonen Zelfstandig thuis blijven wonen

Zelfstandig thuis blijven wonen

-

Ouder worden kan heel leuk zijn, maar de lichamelijke gebreken die er vaak bij komen, dat is wat minder leuk. Helaas valt er niet veel aan te doen, het is immers een normaal deel van ouder worden. Maar daarbij komt wel dat wonen waar al eerder gewoon is, veelal wat moeizamer kan gaan. Trappen met veel treden, een hoge drempel voor de douche of zelfs moeite met opstaan uit de stoel. Allemaal dingen die voor zichzelf sprekend voor de meesten, maar waar aan gedacht moet worden bij ouder worden. Gelukkig zijn er aanpassingen te maken.

Aanpassingen

Aanpassingen aan het huis en, mogelijk aan de manier van leven, kan ervoor zorgen dat iemand langer thuis kan blijven wonen. Zij hoeven dan niet naar een verpleeghuis. Relatief recent zijn verzorgingstehuizen in Nederland gesloten. Met een tekort aan mensen in de zorg, een gebrek aan plek en de oplopende prijzen van zorg, is het voor veel mensen niet mogelijk om naar een tehuis te gaan. Daar komt ook nog bij dat veel mensen kiezen om thuis te blijven wonen, gezien de zelfstandigheid, zelfredzaamheid en vrijheid die het brengt. Hier zijn enkele aanpassingen die aan een huis kunnen worden gemaakt zodat het veilig blijft om thuis te blijven wonen.

Mogelijkheden

Dus welke aanpassingen zijn er mogelijk? Om een huis wat beter passend te maken voor senioren, kunnen drempels verwijderd worden en kunnen er een aantal dingen toegevoegd worden. Denk bijvoorbeeld aan een instapbad, traplift of huislift. Ook het huis op één vloerniveau maken kan veel helpen, aangezien er dan geen trappen meer belopen hoeven worden. Tegenwoordig bestaan er slimme huizen, die bediend kunnen worden door middel van een telefoon of tablet. Lichten, verwarming en gordijnen, onder andere, kunnen hiermee automatisch bediend worden. Zo zijn er nog een aantal zaken die in een huis kunnen helpen. Niet alles zal voor iedereen nodig zijn.

Het kan misschien ook fijn zijn om een driewielerfiets aan te schaffen. Dit zal het fietsen een stuk makkelijker maken. Er is dan wel een fiets aanhangwagen nodig. Dit kan gekocht worden bij Senzup, waar ook andere spullen aangeschaft zouden kunnen worden.

Legaliteit

Wanneer is het beter om het huis aan te passen en wanneer kan er maar beter verhuisd worden? Het is handig om te kijken naar de loopafstand tussen het huis en de supermarkt, apotheek en de huisarts. Of is er een mogelijkheid dat dit overgenomen kan worden?

Helemaal zelf hoeft het niet betaald te worden. Sinds 2015 kunnen aanpassingen aan koop- en huurwoningen voorzien worden door het WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Het is tegenwoordig ook mogelijk voor bewoners van huurwoningen om het huis aan te passen zonder toestemming te vragen als het draait om aanpassingen voor senioren. Zeker iets om in te kijken!

Laatste Nieuws

Een graafmelding doen

Wanneer je van plan bent om machinaal te gaan graven, dan ben je wettelijk verplicht om een graafmelding te...

Zelfstandig thuis blijven wonen

Ouder worden kan heel leuk zijn, maar de lichamelijke gebreken die er vaak bij komen, dat is wat minder...

Is het de moeite waard om patent aanvragen kosten te betalen?  Maak kennis met de diensten van patent consultant

Door de pandemie creëerden veel mensen nieuwe producten nadat ze hun baan hadden verloren. Wanneer u een uniek product...

Welke mat kopen?

Op het moment dat je op zoek bent naar een mat, zijn er verschillende opties waar je voor kunt...

Elektrische stoel voor ouderen

Iedereen die zit wilt graag comfortabel, ontspannen en met stijl kunnen zitten. Vooral bij het ouder worden is het...

Hier helpt een begraafplaats Leiden mee

Is een dierbare overleden en ben jij één van de nabestaanden die de uitvaart moet regelen? Dan heb je...

Speciaal voor jouRELATED
Gerelateerde Artikelen