Vrije tijd Wat is palmolie?

Wat is palmolie?

-

Als je in de supermarkt loopt sta je niet altijd stil wat er in de producten allemaal zit. Neem bijvoorbeeld palmolie. In bijna 50 procent van alle producten die er in de supermarkt liggen zit palmolie, maar dan is de vraag what is palm oil? Palmolie is een plantaardige olie. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in koekjes zodat je nog langer knapperig blijven. Ook zit het in bijvoorbeeld margarine wat je ‘s ochtends op je brood smeert. Waarom wordt palm oil in zoveel producten gebruikt? Dat komt omdat het een zeer efficiënte plant is om te verbouwen.  

Hoe wordt palm oil gemaakt?

Palmolie komt van de oliepalm af. Deze boom werpt rood oranje vruchten af waar de olie van wordt gemaakt. De boom kan tot wel 5 meter hoog worden als deze volgroeid is. Hij begint echter pas met vruchten werpen na 4 jaar. De vruchten groeien in grote trossen waardoor er dus snel veel geoogst kan worden. De vruchten worden dan gestoomd en de pit wordt eruit gehaald. Daarna wordt het pulp van de vrucht samengeperst en komt daar de olie uit. Er kan ook erg veel palmolie worden gewonnen uit een hectare land. Ongeveer van alle plantaardige oliën die worden gebruikt over de wereld is 35 procent gemaakt van de palmolie, en van alle landbouwgrond die er is voor de productie van plantaardige olie wordt maar tien procent gebruikt voor de oliepalm. Buiten dat het dus zeer efficiënt is wordt het dus ook in zeer veel producten gebruikt. Er is echter één probleem en dat de niet duurzame manier van het produceren van deze olie. Bij de niet duurzame manier vindt namelijk veel ontbossing plaats wat de natuur dus aantast. Als de productie van de olie 100 procent duurzaam is zou dat betekenen dat er helemaal geen ontbossing meer plaats hoeft te vinden. 

Feitjes over de oliepalm en olie

Een paar leuke dingen over palmolie en de oliepalm is bijvoorbeeld dat één boom tot wel 40 kilogram aan olie per jaar kan produceren en een hectare aan oliepalmen gemiddeld 3.8 ton aan palmolie produceert per jaar. Zoals ik net al aankaartte neemt palmolie productie maar tien procent in van alle landbouwgrond die is vrijgesteld voor productie van plantaardige oliën, maar is 35 procent van alle plantaardige oliën die worden gebruikt gemaakt van palmolie. Dat maakt deze plant dus de meest efficiënte manier van plantaardige olie produceren. Van alle palm oil die wordt geproduceerd komt 85 procent van alle olie uit Indonesië en Maleisië.  

Laatste Nieuws

Waarom is gezond leven zo belangrijk?

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb gemerkt dat veel mensen echt ongezond zijn en...

Boek hierom je vakantie naar het gardameer!

Jaarlijks trekken er tienduizenden mensen vanuit Nederland naar het Italiaanse Gardameer. Het wordt omschreven als het mooiste meer van...

Houd je sportresultaten goed bij!

De sportscholen zijn de afgelopen jaren in Nederland populairder dan ooit. Zowel jongeren als ouderen spenderen tegenwoordig uren per...

Rauwe chocolade

Een stukje chocolade lusten we allemaal wel. Het is een van de lekkerste en meest gekochte snack. Buiten dat...

Waarom bamboe sokken steeds populairder worden afgelopen jaren

Gedurende de afgelopen jaren zijn er steeds meer consumenten die ervoor kiezen om bamboe sokken te dragen. Toch is...

Stop het schuldgevoel als je geld uitgeeft!

De een is makkelijker met geld dan de ander. Natuurlijk zijn beide extremen onwenselijk. Heb je echt een gat...

Speciaal voor jouRELATED
Gerelateerde Artikelen