Vrije tijd Wat is palmolie?

Wat is palmolie?

-

Als je in de supermarkt loopt sta je niet altijd stil wat er in de producten allemaal zit. Neem bijvoorbeeld palmolie. In bijna 50 procent van alle producten die er in de supermarkt liggen zit palmolie, maar dan is de vraag what is palm oil? Palmolie is een plantaardige olie. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in koekjes zodat je nog langer knapperig blijven. Ook zit het in bijvoorbeeld margarine wat je ‘s ochtends op je brood smeert. Waarom wordt palm oil in zoveel producten gebruikt? Dat komt omdat het een zeer efficiënte plant is om te verbouwen.  

Hoe wordt palm oil gemaakt?

Palmolie komt van de oliepalm af. Deze boom werpt rood oranje vruchten af waar de olie van wordt gemaakt. De boom kan tot wel 5 meter hoog worden als deze volgroeid is. Hij begint echter pas met vruchten werpen na 4 jaar. De vruchten groeien in grote trossen waardoor er dus snel veel geoogst kan worden. De vruchten worden dan gestoomd en de pit wordt eruit gehaald. Daarna wordt het pulp van de vrucht samengeperst en komt daar de olie uit. Er kan ook erg veel palmolie worden gewonnen uit een hectare land. Ongeveer van alle plantaardige oliën die worden gebruikt over de wereld is 35 procent gemaakt van de palmolie, en van alle landbouwgrond die er is voor de productie van plantaardige olie wordt maar tien procent gebruikt voor de oliepalm. Buiten dat het dus zeer efficiënt is wordt het dus ook in zeer veel producten gebruikt. Er is echter één probleem en dat de niet duurzame manier van het produceren van deze olie. Bij de niet duurzame manier vindt namelijk veel ontbossing plaats wat de natuur dus aantast. Als de productie van de olie 100 procent duurzaam is zou dat betekenen dat er helemaal geen ontbossing meer plaats hoeft te vinden. 

Feitjes over de oliepalm en olie

Een paar leuke dingen over palmolie en de oliepalm is bijvoorbeeld dat één boom tot wel 40 kilogram aan olie per jaar kan produceren en een hectare aan oliepalmen gemiddeld 3.8 ton aan palmolie produceert per jaar. Zoals ik net al aankaartte neemt palmolie productie maar tien procent in van alle landbouwgrond die is vrijgesteld voor productie van plantaardige oliën, maar is 35 procent van alle plantaardige oliën die worden gebruikt gemaakt van palmolie. Dat maakt deze plant dus de meest efficiënte manier van plantaardige olie produceren. Van alle palm oil die wordt geproduceerd komt 85 procent van alle olie uit Indonesië en Maleisië.  

Laatste Nieuws

Hier helpt een begraafplaats Leiden mee

Is een dierbare overleden en ben jij één van de nabestaanden die de uitvaart moet regelen? Dan heb je...

Verschil tussen elektrische fietsen

Ze zoeven je razendsnel voorbij: de elektrische fiets. Zelfs een bejaarde persoon haalt je met gemak in en ze...

Welke soort container heb ik nodig voor mijn project?

Stel je gaat verhuizen, of je woont al 10 jaar in hetzelfde huis en wil de tuin graag opknappen....

Huis leeghalen bij overlijden

Wanneer een geliefd persoon enkele dagen is overleden dan moet de woning ook zo snel mogelijk ontruimd worden. Omdat...

Bestel nu je gepersonaliseerde waterfles van Flaske

Het drinken van voldoende water is hartstikke belangrijk. Maar je weet zelf hoe het gaat. Je vergeet je flesje...

Wat heb ik nodig voor mijn home office?

Het is tegenwoordig erg makkelijk om vanaf thuis een bedrijf te starten. Er zijn veel handige en betaalbare tools...

Speciaal voor jouRELATED
Gerelateerde Artikelen