Er zijn veel goede redenen te bedenken, waarom je je huis zou willen isoleren. In eerste instantie kun je er geld mee besparen, want je energierekening zal er een stuk lager van worden. Daarnaast draagt het bij aan het wooncomfort; niet te koud en niet te warm. Als je een woning hebt (of betrekt) welke gebouwd is voor 1979, dan is het sowieso rendabel om het te isoleren. Voor dit jaar werden huis namelijk nauwelijks geïsoleerd. Een oud huis goed isoleren levert minstens een besparing van tweederde van de energiekosten voor de verwarming op. Daarnaast voorkom je door goede isolatie ook het ontstaan van schimmel en vocht en scheelt het je ook geluidsoverlast en tocht. Allemaal voordelen dus, die ook nog eens gunstig zijn voor de gezondheid.
Dubbel glas
Het plaatsen van dubbel glas levert twee hele belangrijke voordelen op; het scheelt je in je energiekosten omdat je lagere stookkosten hebt én het geeft een hoop comfort. Wel is het belangrijk om te kijken of de kozijnen wel geschikt zijn voor het plaatsen van dubbel glas. Als het oude kozijnen zijn, dan kan er namelijk weleens iets aan mankeren. Het kozijn moet natuurlijk wel het glas kunnen dragen. Soms is het nodig om kozijnen (gedeeltelijk) te vervangen. Vaak worden er bij plaatsing van dubbel glas ook ventilatieroosters geplaatst, als deze er nog niet zijn. In plaats van dubbel glas, kun je ook kiezen voor triple glas, wat een stuk dikker is en ook nog eens minimaal 30 jaar mee gaat. Een goede investering in je huis en in de toekomst dus.
Mocht je geen dubbel glas willen, dan is er ook nog de optie om voorzetramen te plaatsen. Er hoeft dan niets te gebeuren met de bestaande ramen. Er wordt aan de binnenzijde of buitenzijde van het kozijn een kunststofpaneel gemonteerd. Ze zijn overigens ook weer op een gemakkelijke manier demonteren, wat ervoor zorgt dat het ook gemakkelijk schoon te houden is.
Dakisolatie
Als je je dak goed isoleert, dan kan dit je zeker 500 euro per jaar schelen op je stookkosten. Wel is het aan te raden om hiervoor een professional te laten komen, welke je een advies op maat kan geven. Tuurlijk kun je zelf aan de knutsel gaan met het aan de binnenkant isoleren van je pannendak, maar realiseer je wel dat je, als je het verkeerd aanpakt, grote kans hebt op dakrot.
Er zijn verschillende vormen van dakisolatie;
- Dakisolatie van een nieuw dak
Dit kun je doen met kant-en-klare geïsoleerde dak-elementen en dan op een schuin dak met een hellingshoek van 15 graden of meer. Een plat dak heeft drukvaste isolatieplaten nodig voor een goede isolatie.
- Dakisolatie van een bestaand plat dak
Op een bestaand plat dak kun het beste de isolatie bovenop het platte dak aanbrengen. Deze isolatie wordt afgewerkt met waterdicht materiaal. Een alternatief kan zijn om waterdichte isolatieplaten bovenop de dakbedekking te plaatsen en er een laag grind of tegels op te leggen, zodat ze er niet afwaaien. Dit laatste is alleen mogelijk als de bestaande dakbedekking van goede kwaliteit en in goede staat is. Het is niet verstandig om isolatiemateriaal vanuit de binnenzijde, tussen de baklaag, te plaatsen omdat hierbij het risico op vocht groot is. Omdat dit laatste sowieso iets is wat vaak voorkomt, is het aan te raden om een vakman in te huren hiervoor.
- Dakisolatie van een bestaand schuin dak
Bij een bestaand schuin dak kun je de isolatie aan de buitenzijde aanbrengen. Hiervoor dien je wel een bedrijf in te huren. Een andere mogelijkheid is om isolatiemateriaal te spuiten onder de dakpannen. Dit laatste levert wel een matige isolatie op. Voor het isoleren van de binnenzijde van een bestaand dak, zijn er doe-het-zelf systemen verkrijgbaar. Als er folie op het houten dakbeschot ligt, is het advies om een bouwkundige in te schakelen. Deze kan beoordelen of het dak geschikt is. Is dit niet het geval dan is het gebruik van vochtregulerende klimaatfolie nodig, zodat er geen vocht in de constructie kan komen, waardoor het geheel kan gaan rotten. Als de zolder niet gebruikt wordt én je zoekt een goedkopere optie, dan kun je de zoldervloer isoleren, wat een stuk minder prijzig is dan het isoleren van het schuine dak.