Wist je dat veel woningen in Nederland niet goed geïsoleerd zijn? En dat is zonde, want een goed geïsoleerde woning zorgt voor een prettig binnenklimaat en levert ook nog een lagere energierekening. En dat terwijl bij de renovatie van een woning het isolatiemateriaal gemakkelijk en netjes kan worden weggewerkt met een gipsplaat. Maar hoe gaat dit in zijn werk en welke gipsplaten en isolatiematerialen zijn hiervoor geschikt? In deze blog lees je hier meer over.
Soorten gipsplaten
Met gipsplaten bouw je snel en doeltreffend een scheidingswand of een plafond. En gips heeft goede isolerende eigenschappen. Er zijn eigenlijk twee soorten gipsplaat te onderscheiden voor isolatie, namelijk gipsplaat met karton en gipsplaat die versterkt is door glasvezel.
Gipsplaten van karton zijn gemakkelijk te verwerken. Ze hebben echter een zuigende werking waardoor ze gevoelig zijn voor vocht. Dit heeft bijvoorbeeld ook weer invloed op het aanbrengen van verf. Voor platen van vezel geldt vooral dat ze harder zijn dan gipskarton. Dit maakt de platen stootvast en duurzaam. Het monteren van deze platen is echter minder makkelijk dan bij kartonplaten en ook hier heb je een bepaalde aanzuiging van vocht.
Gipsplaten kunnen veilig en simpel worden bewerkt met een handzaag of decoupeerzaag. Met een schroefboormachine zijn gipsplaten en isolatie aan een oppervlak te bevestigen.
Welk isolatiemateriaal
Twee veelgebruikte soorten isolatie die goed te combineren zijn met gipsplaten zijn steenwol en glaswol. Glaswol is een van de meest gebruikte isolatiematerialen. Het is een voordelige isolatie en kan prima gebruikt worden in smalle ruimten bijvoorbeeld. Het heeft een open structuur waardoor er minder geluidstrillingen zijn. Glaswolisolatie is meestal te koop in rollen, een soort dekens, en zijn dus ook zeer flexibel.
Steenwol, zoals de naam suggereert, is gemaakt van verschillende steensoorten. Het is een duurzaam en sterk isolatiemateriaal. Steenwol isolatie is vaak in de vorm van een plaat verkrijgbaar. Eigenlijk zijn beide isolatiematerialen vrij gemakkelijk te verwerken doordat ze op maat gesneden kunnen worden.
Er zijn inmiddels ook gipsplaten waarin het isolatiemateriaal al is verwerkt. Dit werkt aanzienlijk sneller en makkelijker. Hierbij zijn er dan verschillende diktes isolatiemateriaal verwerkt in de gipsplaat.
Een geschikte gipsplaat voor elke ruimte
Het is afhankelijk van de ruimte welke gipsplaten het best kunnen worden gebruikt wanneer er ook isolatiemateriaal bij verwerkt gaat worden. Zo heeft een plafond een speciale plafondplaat nodig. Vochtige ruimtes zoals badkamers vergen watervaste gipsplaten. Kijk eens naar gipsplaten speciaal voor in de badkamer van Bouwmaat. Bouwmaat heeft een duidelijk overzicht met de soort gipsplaten die er zijn en welke geschikt zijn voor een bepaalde ruimte. De gipsplaten bestellen doe je gemakkelijk online en kunnen op veel locaties in Nederland worden opgehaald of afgeleverd.