Als je mensen vraagt naar het verschil tussen een dames- en herenfiets, zullen ze meteen de stang op merken. Want met een lange rok of jurk is het lastig opstappen wanneer je fiets een stang in het midden heeft. Om alsnog een stabiele fiets te bouwen, was de fiets opgebouwd uit dikkere buizen. Maar wist je dat de stang soms niet het verschil hoeft te maken?
Nu wielrennen of mountainbiken bij vrouwen steeds populairder wordt, verschijnen er steeds meer verschillende soorten damesmodellen. Die hebben wel gewoon een stang!
Er zitten dus andere fundamentele verschillen tussen een dames- en herenfiets. En dat heeft alles met ergonomie te maken. In deze blog leer ik je meer over de verschillen tussen mannen- en vrouwenfietsen.
Lengte
De gemiddelde vrouw is minder lang dan de gemiddelde lang. Over het algemeen hebben vrouwen relatief kortere bovenlichamen en langere benen. Omdat de lichaamsbouw van een vrouw zo anders is dan de lichaamsbouw van een man, zijn goede damesfietsen, zoals popal fietsen, anders vormgegeven. Ze werken met andere verhoudingen. Op een herenfiets moet een vrouw eigenlijk te veel naar voren strekken, wat haar rug, polsen en nek zwaar kan belasten. Bij een damesfiets is de afstand tussen zadel en stuur gemiddeld wel drie centimeter korter dan een heren model!
Hoogte en breedte
Ieder die wel eens op een te kleine kinderfiets heeft gefietst, weet dat het zwaar is om op een te kleine fiets te fietsen. Omdat vrouwen langere benen hebben moet het zadel hoger zijn ten opzichte van het stuur. Bovendien is de gemiddelde vrouw minder breed dan de gemiddelde man. Voor vrouwen is een smaller stuur daarom beter. Op deze manier kunnen klachten aan de rug en polsen worden voorkomen.
Recht zitten
Vrouwen geven gemiddeld gezien de voorkeur aan recht op een fiets zitten. Dat heeft verschillende aanleidingen. Bijvoorbeeld omdat naar voren gebogen fietsen inkijk in de decolleté geeft. Maar ook omdat veel vrouwen het leuk vinden te kletsen op de fiets, of de boodschappen graag aan het stuur hangen. Hiertoe is een damesfiets zo ontworpen dat je lekkerder rechtop zit.
Zoals eerder is vermeldt wordt er bij het ontwerp van een fiets uitgegaan van de gemiddelde maten van mannen en vrouwen. Het hoeft dus niet per se te betekenen dat iedere man het best op een herenfiets kan fietsen en iedere vrouw het beste op een damesfiets. Een vrouw met een brede bouw zou meer baat kunnen hebben bij een herenfiets, terwijl een smal gebouwde man juist de voorkeur kan geven aan een damesfiets. Het beste advies om er achter te komen of een fiets bij jou past is door hem eens uit te testen.