Nederlandse ondernemers zijn net als gewone mensen: zij besparen het liefst zoveel mogelijk op alle uitgaven, maar dan voor hun bedrijf. Omdat je vrij weinig geld kunt besparen op de huur of de hypotheek van je bedrijfspand is het tijd om naar de volgende stap te gaan. De zakelijke energierekening is namelijk na de huur of hypotheek de hoogste kostenpost per maand voor ondernemers in Nederland. Beschik jij over een contract voor grootzakelijk energie en ben je op zoek naar een aantal simpele maar werkende tips om wat geld over te houden? In dit artikel hebben we enkele eenvoudig toe te passen tips voor je verzameld.
Kijk en vergelijk: gebruik een zakelijke energievergelijker
Een van de meest eenvoudige tips die je op kunt volgen, is regelmatig een zakelijke energievergelijker gebruiken om zo geld te besparen. Het valt namelijk op dat veel grootzakelijke energieverbruikers bij een energieleverancier blijven hangen wanneer ze eenmaal een contract hebben afgesloten. Dat is zonde, want dit kost je sowieso meer geld dan wanneer je zo nu en dan een overstap maakt. Er is altijd wel ergens anders een betere deal te vinden! Het grote voordeel van een zakelijke energievergelijker is dat de zoektocht naar een nieuw grootzakelijk energiecontract je helemaal niet veel tijd hoeft te kosten. Kijk maar eens op energie-zakelijk.nl, waar je zo’n vergelijker vindt. Het enige dat je moet weten voor het gebruik van een zakelijke energievergelijker is je jaarlijkse energieverbruik en eventueel andere wensen rondom je zakelijke energiecontract, zoals de keuze voor groene stroom of een flexibel energiecontract.
Vergroen je kantoorpand voor lagere energierekening
Wat je natuurlijk ook kunt doen, is je bedrijfspand of kantoor onder handen nemen. Bij nieuwe panden zit de isolatie meestal wel goed, maar wanneer je bedrijf gevestigd is in een ouder gebouw is de kans groot dat de warmte zo tussen de muren en ramen naar buiten kan gaan. Zorg er daarom voor dat het hele pand goed geïsoleerd is: denk aan de ramen, de muren, de vloeren en zelfs het dak. Wanneer alles de juiste isolatie heeft, zul je zien dat er meer warmte in het pand blijft waardoor je minder hoeft te stoken. Dat resulteert in een lagere energierekening. Kijk ook eens naar de mogelijkheden van een energieplan met een slimme thermostaat. Met beide dingen krijg je een duidelijk inzicht in je energieverbruik en kun je hier en daar wat dingen aanpassen voor optimaal energieverbruik met lagere kosten als resultaat. Check tot slot ook nog even welke apparatuur wel nodig is en wat amper wordt gebruikt. Sommige apparaten verbruiken meer energie dan je misschien dacht.
Let op de einddatum en de opzegtermijn van grootzakelijk energiecontract
Tot slot is het verstandig om de opzegdata van je zakelijke energiecontract goed in de gaten te houden. Er is namelijk sprake van een opzegtermijn en een einddatum. De kunst is om precies binnen de opzegtermijn en voor de einddatum over te stappen op een nieuw energiecontract voor grootzakelijke energie. Ieder energiebedrijf hanteert een andere opzegtermijn: bij de één is die termijn 3 maanden, terwijl de ander slechts 30 dagen hanteert. Wanneer je je energiecontract te vroeg opzegt, ontvang je een opzegboete. Dat is een bedrag dat je moet betalen voor de zakelijke energie die je afgesproken had af te nemen. Stap dus pas zodra je kunt over en zorg ervoor dat je dit altijd voor de einddatum doet. Bij grootzakelijke energiecontracten mag de energieleverancier je contract namelijk stilzwijgend verlengen wanneer je zelf geen actie onderneemt. Helaas gebeurt dit nooit voor aantrekkelijke energietarieven maar altijd voor hoge prijzen. Dat betekent dus dat je veel te veel gaat betalen voor je zakelijke energiecontract. Een absoluut no go dus.