Haaruitval. Ik denk dat de meeste van ons het wel kennen, of anders nog gaan kennen. Een haarlijn die steeds verder vlucht van je voorhoofd, je haar dat alsmaar uitdunt. Het is een gegeven van het mens zijn. En toch zijn er behandelingen die hier mogelijk iets tegen kunnen doen. Zoals bijvoorbeeld de behandelingen van Dr Cinik, een haar –en baardtransplantatiedokter uit Istanbul, Turkije. Maar hoe werkt zoiets precies?
Haarfijn werk
Dr Cinik en de rest van de haar –en baardtransplantatiewereld gaan volgens een paar verschillende methodes te werk. Te beginnen met de haartransplantatie. Deze procedure wordt ook wel haarimplantatie genoemd. Het werkt als volgt: Er worden een aantal donorgebieden geselecteerd op Uw hoofd, waar U haar kunt missen. Meestal is dit op het achterhoofd of aan de zijkanten. Hier worden haren weggehaald, met haarzakje en al, en deze worden op de kalende plekken op Uw hoofd teruggezet. Zo neemt Uw haarvolume op die plekken toe, en zorgt de transplantatie voor een nieuwe, egale look. Vooral boven op het hoofd en dicht bij het voorhoofd worden haren teruggezet. Een baardtransplantatie werkt hetzelfde, maar dan, uiteraard, op de kin.
De FUE methode
Er zijn twee soorten methodes die het meest gebruikt worden bij haar –en baardtransplantaties. De eerste hiervan heet de FUE methode. Die is hierboven ook al enigszins beschreven. Bij deze methode worden gezonde haarzakjes (ook wel grafts genoemd) van een donorgebied overgezet naar een kalend gebied. Dit gebeurt per haarzakje. 1 voor 1, dus. Na ongeveer drie maanden beginnen de getransplanteerde haren weer te groeien. Het volledige resultaat is echter pas na 12 tot 14 maanden zichtbaar. Haar moet immers groeien.
De DHI methode
Dan is er ook nog de DHI methode. Deze overlapt enigszins met de FUE methode, maar er is een belangrijk verschil: efficiëntie. Bij de DHI methode worden de grafts namelijk direct geïmplanteerd. Er hoeven niet eerst incisies gemaakt te worden in de hoofdhuid, met een speciaal apparaat gaan de haarzakjes er gelijk in. Ook hoeft niet het gehele hoofd geschoren te worden, alleen de gebieden waar de grafts in worden gezet. Deze methode maakt ook gebruik van grafts uit het eigen haar, maar bij de DHI methode (ook door de snelheid en efficiëntie) is er veel minder kans op (interne) bloedingen.
Er is dus een wereld te ontdekken als je een beetje onderzoek doet naar haartransplantaties. Zoals bij elke cosmetische procedure; denk er goed over na, doe je onderzoek, en als je het echt wilt: ga ervoor!