FashionHoe werd de regenboogvlag een symbool van de LGBT...

Hoe werd de regenboogvlag een symbool van de LGBT cultuur?

-

Naast de rood-wit-blauw vlag met oranje wimpel of vlaggen met het symbool van een provincie, is er een andere vlag die steeds vaker het Nederlands straatbeeld siert: de regenboogvlag.
Deze vlag vindt je natuurlijk niet alleen in Nederland. Wereldwijd is dit het symbool van de LGBT gemeenschap. Een universeel icoon, dat met trots wordt gedragen. Als wapperende vlag aan huizen en cafés, op de achterkant van een autobumper of vastgepint aan een t-shirt: de regenboogvlag is overal!

Maar waar komt dit symbool vandaan? En hoe heeft het in de loop der jaren de sterke associatie gekregen die het nu heeft?

Gilbert Baker

In 1978 werd de regenboogvlag ontwikkelt door een kunstenaar-ontwerper: Gilbert Baker. Hij was Vietnam-oorlogsveteraan en toen een dragartiest. Hij kreeg de opdracht om een vlag te ontwerpen voor een ander homo-icoon, namelijk politicus Harvey Milk. Deze vlag zou op de jaarlijkse gay pride in San Francisco worden gebruikt.

Het belang van een symbool

De beslissing om Baker in dienst te nemen bleek zijn vruchten af te werpen. Hij kwam met het idee van een vlag om de homo en lesbische gemeenschap te vertegenwoordigen. Dit idee was twee jaar eerder al eens bij hem opgekomen. In een interview in 2015 in het Museum of Modern Art, vertelde Baker dat hij was geïnspireerd door de vieringen ter gelegenheid van Amerika's 200e verjaardag in 1976. Kenmerkend vond hij de iconische waarde van de Amerikaanse vlag voor de Amerikaanse gemeenschap: overal om hem heen identificeerden men zich met sterren en strepen. 

Weg met de roze driehoek

Dat was het moment waarop hij zich realiseerde dat er ook voor de homogemeenschap een dergelijk symbool nodig was. Als drag performer was hij gewend zijn eigen kledingstukken te maken, dus een nieuw soort vlag naaien was voor hem een fluitje van een cent.
In die tijd was er een ander beeld dat men associeerde aan de homorechtenbeweging: de roze driehoek. Maar dit symbool werd gebruikt door de nazi's om homoseksuelen te identificeren. En daarmee had het symbool een associatie van verdriet en een donker en pijnlijk verleden. Daarom besloot Baker het icoon te vervangen met de regenboog als bron van inspiratie.

Acht kleuren

De verschillende kleuren in de vlag waren bedoeld om saamhorigheid te representeren. LGBT gemeenschap bestaat uit allerlei rassen, leeftijden en geslachten: iedereen is welkom. De regenboog is een natuurlijk en mooi beeld. De originele vlag had acht kleuren, waarvan ieder een andere betekenis had. Het hete roze vertegenwoordigde seks, rood het elven, oranje genezing, geel zonlicht, groen voor de natuur, turkoois was kunst, indigo stond symbool voor harmonie en violet was de geest.

Het nieuwe symbool was meteen een succes. De regenboogvlag dankt zijn populariteit met name aan de positieve lading die het symbool met zich meedraagt. 

Laatste Nieuws

Dakgoten kiezen en installeren: praktische tips en adviezen

Bij het kiezen van dakgoten voor je huis komt meer kijken dan je misschien denkt. Het is niet alleen...

Beveilig je huis en bedrijf met slimme technologieën en tips

Beveiliging is tegenwoordig een hot topic. Bedrijven en huishoudens willen zich veilig voelen, en daar komt de juiste toegangsbeveiliging...

Kosten en voordelen van het kopen van een casco woning

Een casco woning is in essentie een huis dat alleen de ruwbouw bevat. Dit betekent dat je de basisstructuur...

Bouw je eigen casco woning: voordelen en financiële tips

Een casco woning biedt veel voordelen voor mensen die hun eigen huis willen bouwen zonder zich meteen zorgen te...

Casco woning bouwen: tips voor kostenbesparing en afwerking

Een casco woning, ook wel bekend als een ruwbouw woning, is een huis dat wordt opgeleverd in een onafgewerkte...

Wat bepaalt de kosten van een knipbeurt bij de kapper?

Kappersprijzen kunnen behoorlijk variëren, en dit roept vaak de vraag op: wat kost knippen bij de kapper? Verschillende factoren...

Speciaal voor jouRELATED
Gerelateerde Artikelen