Mancolijst www.ericdenoorman.nl

 Datum bijgewerkt: 28 mei 2006

Woord vooraf door de beheerder: Deze mancolijst is sinds 2005 gepubliceerd op de website www.ericdenoorman.nl. Bij het samenstellen is gebruik gemaakt van Matla’s Stripcatalogus nr. 9 ‘De Negende Dimensie’ (1998), de Bibliografie van Theo Keijzer (1988), de aanvullingen daarop van Carel G. Verbeek (1988) en mijn eigen kennis van objecten. Ik heb doorgaans de volgorde in de Bibliografie van Keijzer aangehouden. 

Alleen die zaken die van belang zijn voor de bouw van de website worden hier vermeld. Het doel is om de objectbeschrijvingen te verbeteren en scans van een betere kwaliteit te verkrijgen. Scans dienen bij voorkeur 'beeldvullend' te zijn;  in de praktijk tussen 50 en 250 kB. Grotere scans mogen, maar zullen meestal door mij worden verkleind om e.e.a. praktisch hanteerbaar te maken.

 

Stripverhalen

Tom Texan – nog vrij veel uit ‘de Verkenner’; ook voorplaten van dit blad.

Siegfried, omslag JEUGD nr. 8 van 1943

De Gouden Dolk – losse omslag 2e druk (moet een volledige afbeelding zijn); Ook: Het raambiljet.

Ditto – J. A. ten Klei uitgave, betere scan

Eric de Noorman Krantenstrips; voorbeelden van knipsels, bij voorkeur van de eerste aflevering; Verhaal 1 - 6 (Vlaams) 9 (Friese Koerier, afwijkende titel), V11 (Vlaams), V28b, c (Nederlands) + Informatie over Vlaamse publicatiedata; Het Laatste Nieuws, van de ontbrekende Krantenstrips + namen van overige Kranten waarin de strip is gepubliceerd (zoveel mogelijk details)

Eric de Noorman - Eerste Nederlandse Serie: De stripcatalogus van Matla vermeld een groot aantal herdrukken. Veel van deze herdrukken zijn nog niet waargenomen en nadere informatie ontbreekt. Er is behoefte aan opheldering / informatie over herdrukken, m.n. van de nummers 16 t/m 36.

Eric de Noorman – Mencari Pencuri Pedang Tyrr – SAN Indonesia - betere scan

Eric de Noorman – Salju Berdarah – SAN Indonesia - betere scan

Eric de Noorman – Engelse vertalingen (uit kranten en tijdschriften) – alles, bijv. uit ‘Liverpool Echo’ en/of ‘The Evening News’; zo staat het in de Stripcatalogus.

Eric de Noorman – Deense vertalingen (uit Kong Kylie) – als u iets heeft, svp even melden welke nummers. Een flink aantal nummers zijn inmiddels reeds beschikbaar, maar nog niet gescand. Met name aan vroege nummers is nog behoefte.

Eric de Noorman – Franse vertalingen – (Aventures Boum) – Bundel 2, 5. Losse nrs. Vóór nr. 9 met Kresse; ook: nr. 34

Eric de Noorman (diverse publicaties) – ‘de Scheepsbouwer’ in tijdschrift ‘Docent’ 10/3/77 t/m 16/3/78

Indianenreeks: scans van vertalingen, o.a. de wat meer exotische vertalingen (ik heb al scans van een groot aantal exemplaren, kijk dus beslist even op de desbetreffende pagina voor u iets stuurt).

Matho Tonga: Verhaal 1, 2, 3: Voorbeelden van ballonstrips uit diverse weekbladen rond 1950: Kijk even op de webpagina en dan kunt u zien wat er ontbreekt. Verkoopfolder Matho Tonga (geen kopie).

Pim en de Venusman – Olidin uitgave (ik heb slechts enkele nummers, scans van volledige voorkant gezocht)

Roland de Jonge Jager - Olidin uitgave

 

Losse boeken

Nadere gegevens over de verhalen Hiawatha en Het Volk van Manitou 

Illustraties in Tijdschriften

Telegraaf / Het Vrije Volk – spotprenten 1944, de 5 bekende Royco advertenties (1954) - scans van originelen uit de krant svp!

Donald Duck: illustraties bij verhalen in 1953, 1954, 1955; van de latere jaargangen zoek ik alleen complete Donald Ducks (de ‘uitgescheurde’ verhalen heb ik al voor een groot deel): 1960, 1961, 1962, 1963, 1964, 1965, vanaf 1982 heb ik e.e.a. redelijk compleet in bezit (moet dit nog een keer uitzoeken)

EVA – 1953/06 - ook de voorplaat !

Lezerskrant – 3e jaargang nr 3 - betere scan

Libelle – 1953/04, 08, 46, 1957/40 - ook de voorplaten !

Margriet – Alle ontbrekende Royco reclames uit 1953; Ik heb u lief reeks: Reigersberg/de Groot: 1953/47; Stemmen in de Wind: 1971/18 - alleen de voorplaten !

Panorama illustraties: 1959/34 - 2e plaat 

Pum Pum: scans van volledige voorplaten zijn welkom.

Revue:

1963 nr 37: Toen negers nog geen mensen waren + Revue voorplaat
Revue voorplaten: kijk even op de pagina welke er nog ontbreken. Het is een flink aantal. 


Stem van de Arbeid: 1948/11

Trouw: 1945-mei-09 (illustratie)

Vrij Nederland: 1983/10

 

Curiosa, Posters, Kaartjes, Van-alles-en-nog-wat...

Alles wat u niet op deze website ziet kunt u scannen en e-mailen naar de beheerder. Ik zal zo mogelijk alles plaatsen, tenzij het allemaal erg 'dubbelop' wordt. Scans van Pinneke Proost artikelen, labels, posters etc. zijn ook welkom.

 

Originelen

Alle originelen die u anoniem wilt tentoonstellen op deze site zijn welkom, mits ze voldoen aan de voorwaarde dat het betreffende object interessant moet zijn in verband met de artistieke en/of historische achtergronden van de desbetreffende Kresse strip (c.q. object) of met het werk van Hans G. Kresse in het algemeen. 

 

Interviews en artikelen

Veel informatie ontbreekt, behalve wat u zo links en rechts op de website ziet. U kunt vast zelf bedenken wat mogelijk interessant kan zijn voor de bouw van deze website. Theo Keijzer is bezig met een overzicht. 

 

Overige  

Bedenk dat ik lang niet alles over het werk van Kresse weet, omdat ik slechts een jaar of zes á zeven Kresse verzamelaar ben. En dus ben ik tamelijk gehandicapt in het herkennen van objecten. Kortom: als u iets heeft waarvan u denkt dat het van belang kan zijn voor de bouw van deze site, meldt het dan aan (ook als u twijfelt). 

Deze website wordt in de loop van 2003/2008 ontwikkeld i.s.m. De 'Stichting Hans G. Kresse'